Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Online
rezervace

Blog

Datová
platforma

Dědická daň z nemovitostí

flatzone.cz, 21. října 2024 (19:56)

Kdo platí dědickou daň z nemovitostí? Více se dozvíte v našem článku na Flat Zone

Kdo platí dědickou daň z nemovitostí? Více se dozvíte v našem článku na Flat Zone

Dědická daň z nemovitostí (daň z nabytí nemovitosti dědictví)

Dědická daň byla v České republice zrušena v roce 2014, což znamená, že veškeré dědictví, včetně nemovitostí, je nyní považováno za bezúplatný příjem a je od daně osvobozeno. To je dobrá zpráva pro dědice, kteří se tak nemusí obávat dodatečných nákladů spojených s děděním nemovitostí.

 

Osvobození od daně a výjimky

Přestože dědická daň z nemovitostí již neexistuje, dědicové by měli být obezřetní v souvislosti s daní z příjmů fyzických osob. I když jsou dědici osvobozeni od daně z příjmů při nabytí majetku, povinnost platit daň se může objevit v případě prodeje zděděné nemovitosti. Pokud se rozhodnete pro prodej nemovitosti, měli byste si hlídat desetiletou lhůtu, po jejímž uplynutí můžete prodej uskutečnit bez povinnosti platit daň z příjmů.

Pokud se nemovitost zdědila od příbuzného v přímé linii (např. rodiče, děti), desetiletá lhůta se zkracuje o dobu, po kterou byla nemovitost ve vlastnictví zůstavitele. To znamená, že pokud zůstavitel vlastnil nemovitost například 20 let, lhůta pro osvobození se zkrátí na nulu, což umožní okamžitý prodej bez daně.

 

Povinnosti spojené s nemovitostí

Dědicové mají povinnost nahlásit finančnímu úřadu hodnotu dědictví, pokud překračuje 5 milionů korun. Toto oznámení je samostatné a má termín shodný s termínem pro podání daňového přiznání, tedy do 31. března následujícího roku. Nepodání oznámení může vést k pokutám.

I po zrušení dědické daně je nutné uhradit náklady spojené s dědickým řízením, jako jsou odměny notáři a náklady na znalecké posudky, které jsou povinné při oceňování zděděného majetku.

 

Daň z nemovitostí

Každý majitel nemovitosti, tedy i dědic, má povinnost se přihlásit k platbě daně z nemovitostí. Daňové přiznání k dani z nemovitostí se podává do 31. ledna a zahrnuje všechny nemovitosti, které byly nabyty nebo změněny v předchozím roce.

 

Závěr

Zatímco dědická daň již neexistuje, stále je třeba dávat pozor na jiné daňové povinnosti spojené s dědictvím nemovitostí. Dědicové by měli mít na paměti povinnost oznámit hodnotu dědictví, možné daňové povinnosti při prodeji nemovitosti a také nezapomínat na podání daňového přiznání k dani z nemovitostí. Důsledné dodržování těchto pravidel pomůže předejít komplikacím a dodatečným nákladům.

Připravili jsme pro vás srozumitelný návod, jak na úspěšný a bezproblémový prodej nemovitosti. Dozvíte se, co všechno musíte připravit a zařídit.

O Flat Zone

Flat Zone je český realitní agregátor, který shromažďuje všechny nabídky bydlení od developerů a vybírá pro Vás ty nejlepší. Vše přehledně a na jednom místě. Díky Flat Zone tak máte přehled o aktuálních nabídkách realit ve svém okolí, vývoji cen realit a pravidelně od nás dostáváte nejlepší nabídku bydlení dle svých preferencí. Prohlédněte si novostavby na prodej v Praze, domy na prodej v Plzni nebo byty na prodej v Olomouci.

Projekty s online rezervací

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!