Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Online
rezervace

Blog

Datová
platforma

Prodej bytu a daň z příjmu

flatzone.cz, 21. října 2024 (19:52)

Kdo platí daně při prodeji bytu? Více se dozvíte v našem článku na Flat Zone

Kdo platí daně při prodeji bytu? Více se dozvíte v našem článku na Flat Zone

Prodej bytu daň z příjmu

Prodej nemovitosti je považován za příjem, který je třeba zdanit v rámci daně z příjmu, stejně jako každý jiný příjem. Daň při prodeji bytu platí prodávající, a to ať už jde o fyzickou nebo právnickou osobu, nikoli kupující.

Základní sazba daně při prodeji bytu činí 15 % z rozdílu mezi pořizovací (kupní) a prodejní cenou nemovitosti. Tento rozdíl představuje zisk, který podléhá zdanění. Je důležité si uvědomit, že do základu daně se nezapočítávají pouze kupní a prodejní ceny, ale lze do něj zahrnout také náklady spojené s prodejem nemovitosti, jako jsou například realitní provize či náklady na rekonstrukci, pokud tyto výdaje byly nutné a doložitelné.

 

Daň z příjmu prodej bytu

Přestože obecně platí, že při prodeji bytu vzniká povinnost platit daň z příjmu, existují určité situace, kdy je možné se této dani vyhnout. Tyto výjimky se vztahují na případy, kdy je byt prodán za určitých podmínek stanovených zákonem. Pokud splníte některou z níže uvedených výjimek, daň z prodeje bytu neplatíte:

  • Délka bydlení: Pokud jste v bytě měli své bydliště minimálně po dobu 2 let před prodejem, daň neplatíte. Zákon stanoví, že musí jít o skutečné bydliště, nikoli pouze trvalé, tedy místo, kde se fyzicky zdržujete.
  • Doba vlastnictví: Další výjimkou je situace, kdy byt vlastníte déle než 10 let. V tomto případě nezáleží na tom, zda jste v bytě bydleli, důležité je vlastnictví nemovitosti po uvedenou dobu.
  • Použití peněz na bytové potřeby: Pokud prodáte byt a peníze z prodeje do 1 roku použijete k uspokojení svých bytových potřeb (např. koupíte jinou nemovitost k bydlení), máte nárok na osvobození od daně.
  • Prodej se ztrátou: Pokud prodáváte byt se ztrátou, tedy za nižší cenu, než za kterou jste ho koupili, daň z příjmu se neplatí. Zákon stanoví, že pouze zisk z prodeje nemovitosti podléhá zdanění, tudíž pokud nedosáhnete žádného zisku, nevzniká povinnost platit daň.
  • Prodej družstevního bytu daň z příjmu: Prodej družstevního bytu má svá specifika, protože se nejedná o klasický převod vlastnictví nemovitosti, ale o převod členských práv a povinností v bytovém družstvu. Daň z prodeje družstevního bytu se neplatí, získaný příjem se tedy nedaní. Více zjistíte v našem článku Jak na prodej družstevního bytu krok za krokem.

Připravili jsme pro vás srozumitelný návod, jak na úspěšný a bezproblémový prodej nemovitosti. Dozvíte se, co všechno musíte připravit a zařídit.

O Flat Zone

​​Flat Zone je český realitní agregátor, který sbírá všechny nabídky bydlení od developerů a pečlivě vybírá ty nejlepší přímo pro vás. Na jednom místě poskytujeme přehledné informace, které vám umožní sledovat aktuální nabídky realit ve vašem okolí a vývoj cen nemovitostí. Prozkoumejte novostavby na prodej v Brně, domy na prodej ve Středočeském kraji nebo byty na prodej v Liberci.

Projekty s online rezervací

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!