Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Online
rezervace

Blog

Datová
platforma

Jak na prodej bytu s věcným břemenem

flatzone.cz, 30. července 2024 (19:50)

Prodej bytu zatíženého věcným břemen je reálný. Poradíme vám jak na to, projdeme s vámi celý proces od přichystání podkladů až po finální transakci.

Jak na prodej bytu s věcným břemenem. Flat Zone, váš realitní vyhledávač.

Prodej nemovitosti zatížené věcným břemenem

Prodej bytu s věcným břemenem může být složitý proces, vyžadující pečlivé plánování a právní poradenství. Věcná břemena, která mohou být spojena s konkrétní nemovitostí, často ovlivňují její tržní hodnotu a atraktivitu pro potenciální kupce. V tomto článku se podíváme na klíčové aspekty prodeje bytu s věcným břemenem a jak se na tento proces připravit.

 

Co je věcné břemeno?

Věcné břemeno je právní povinnost, která je spojena s určitou nemovitostí. Může zahrnovat právo užívat nemovitost, například právo na dožití, nebo povinnost vlastníka nemovitosti něco strpět či se něčeho zdržet. Typickým příkladem je právo dožití, kdy má určitá osoba právo bydlet v nemovitosti až do své smrti. Více se dozvíte v našem článku Co je věcné břemeno?

 

Jak ovlivní věcné břemeno cenu nemovitosti?

Věcné břemeno obvykle vede ke snížení ceny nemovitosti, ovšem vždy závisí na konkrétním druhu věcného břemena a na tom, jak moc to budoucího majitele může obtěžovat. Každopádně je ale prodávající povinen předem upozornit na existenci věcného břemene. Pokud tuto informaci zatají, lze to považovat za vadu nemovitosti, což umožňuje kupujícímu odstoupit od smlouvy.

Doporučujeme si při stanovování ceny nemovitosti nechat zpracovat znalecký posudek o hodnotě nemovitosti. Více se dozvíte v našem článku Ohodnocení ceny nemovitosti - jak na to?

 

Prodej nemovitosti s věcným břemenem na dožití

Služebnost bytu vzniká nejčastěji v rámci dědictví, kdy rodiče darují dětem nemovitost s podmínkou, že v nemovitosti mohou dožít. Toto břemeno zaniká úmrtím darujícího. I takový byt je možný prodat, nicméně v tomto případě už bude cena nemovitosti ovlivněna věcným břemenem velmi výrazně.

 

Jak zrušit nebo vymazat věcné břemeno

Věcné břemeno lze zrušit dohodou mezi vlastníkem a osobou, které se břemeno týká. Kromě toho existuje několik dalších situací, kdy může věcné břemeno zaniknout. Více se dozvíte v našem článku Jak zrušit věcné břemeno?

V ostatních aspektech se prodej nemovitosti s věcným břemenem příliš neliší od prodeje běžné nemovitosti. Pro více informací doporučujeme náš článek Jak probíhá prodej nemovitosti?

Připravili jsme pro vás srozumitelný návod, jak na úspěšný a bezproblémový prodej nemovitosti. Dozvíte se, co všechno musíte připravit a zařídit.

O Flat Zone

Flat Zone je realitní agregátor sjednocující všechny bytové nabídky od developerů, které dále pečlivě prochází a vybírá ty nejlepší přímo pro vás. Na jednom místě poskytuje přehledné informace, což umožňuje sledovat aktuální nabídky nemovitostí ve vašem okolí a monitorovat vývoj cen. Objevte, co je v nabídce v Pardubicích, v Jihlavě nebo v Plzni.

Projekty s online rezervací

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!