Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Online
rezervace

Blog

Datová
platforma

Jak na prodej družstevního bytu krok za krokem

flatzone.cz, 30. července 2024 (19:32)

Provedeme vás krok za krokem prodejem družstevního bytu. Poradíme, co byste měli mít připraveno před samotným prodejem a na co si dát pozor.

Jak na prodej družstevního bytu krok za krokem. Flat Zone, váš realitní vyhledávač.

Jak na prodej družstevního bytu krok za krokem

Prodej družstevního bytu může být složitý proces, který vyžaduje pečlivé plánování a dodržování právních předpisů. V tomto článku vám krok za krokem vysvětlíme, jak postupovat při prodeji družstevního bytu, abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím.

Družstevní byt není ve vašem osobním vlastnictví, ale jste členem družstva, které byt vlastní. Před zahájením prodeje musíte mít povolení od družstva, což může zahrnovat schválení převodu členských práv a povinností na nového člena.

 

1. Ověření právních podmínek

V prvním kroku byste měli informovat družstvo o svém záměru prodat družstevní podíl. Požádejte o následující dokumenty, které budou důležité pro kupujícího:

  • potvrzení o členství v družstvu a evidenční list

  • potvrzení o vaší bezdlužnosti vůči družstvu

  • potvrzení o stavu anuity (tedy o výši úvěru a zůstatku k doplacení)

Potvrzení o bezdlužnosti vůči družstvu (za nájem a služby) je zásadní, protože při převodu družstevního podílu se převádějí také veškeré dluhy převodce vůči družstvu i naopak. Ujistěte se, že jste před prodejem vyrovnali všechny účty za elektřinu, vodu, plyn, internet a další služby.

Zeptejte se družstva také na případná omezení pro nové členy, která by mohla ovlivnit hledání kupce. Stanovy družstva mohou například zakazovat členství právnickým osobám, cizincům nebo cizincům bez trvalého pobytu v České republice.

 

2. Stanovení ceny

Dalším krokem je stanovení prodejní ceny. Můžete si nechat ocenit byt odborníkem nebo se poradit s realitní kanceláří, která má zkušenosti s prodejem družstevních bytů. Cena by měla odrážet aktuální tržní podmínky a stav bytu. Zároveň ceny družstevních bytů jsou cca o 10-30 % nižší oproti bytům v osobním vlastnictvím. Pro více informací doporučujeme náš článek Ohodnocení ceny nemovitosti - jak na to?

 

3. Vyhledání kupce

Kupce můžete hledat sami nebo využít služeb realitní kanceláře. Realitní kancelář vám může pomoci s propagací bytu, organizováním prohlídek a jednáním s potenciálními kupci.

 

4. Uzavření smlouvy

Po nalezení vhodného kupce uzavřete smlouvu o převodu členských práv a povinností. Smlouva musí být písemná a musí obsahovat veškeré náležitosti stanovené zákonem a stanovami družstva.

 

5. Oznámení převodu družstvu

Po uzavření smlouvy o převodu členských práv a povinností musíte informovat družstvo o změně člena. Družstvo musí schválit nového člena a provést zápis do svého rejstříku.

 

Speciální případy

  • Prodej darovaného družstevního bytu: Daň z příjmu se vztahuje na rozdíl mezi prodejní cenou a cenou, za kterou byl byt původně nabyt. Pokud byl byt darován, výchozí cenou je hodnota bytu v době darování.
  • Prodej zděděného družstevního bytu: Dědický byt je osvobozen od daně z příjmu, pokud doba mezi nabytím a prodejem přesahuje pět let, nebo pokud dědic v bytě bydlel alespoň dva roky před prodejem.

Prodej družstevního bytu vyžaduje pečlivou přípravu a dodržení všech kroků, aby byl proces hladký a bezproblémový. S pečlivým plánováním a správnými informacemi se můžete vyhnout nepříjemným překvapením a úspěšně prodat svůj družstevní byt.

 

O Flat Zone

Flat Zone je český realitní agregátor, který sbírá všechny nabídky bydlení od developerů a pečlivě vybírá ty nejlepší přímo pro vás. Na jednom místě poskytujeme přehledné informace, které vám umožní sledovat aktuální nabídky realit ve vašem okolí a vývoj cen nemovitostí. Prozkoumejte novostavby na prodej v Brně, domy na prodej ve Středočeském kraji nebo byty na prodej v Liberci.

Přečtěte si také náš článek Kupní smlouva na prodej bytu. Jak by měla správně vypadat?

Co by měla obsahovat ideální kupní smlouva na prodej bytu? Stačí vzor nebo raději si nechat vyhotovit smlouvu na míru? Poradíme Vám.

Projekty s online rezervací

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!