Realitní vyhledávač, který tu ještě není...

Jedinečný realitní server, který vyhledává v nabídkách novostaveb. Vyhledáváme v největším počtu nabídek nových bytů a domů v celé ČR.

Na trhu se vyskytuje mnoho inzertních realitních portálů. V poslední době se také objevily pokusy vytvořit pokročilejší agregátory, které v sobě zahrnují nabídky všech zmíněných realitních portálů na jednom místě. Zatím žádný však neposkytoval ucelenou nabídku všech nemovitostí na trhu.

Flat Zone Nechce zůstat pouze u vyhledávání, ale poskytuje širokou škálu služeb spojených s bydlením.

Přehled aktivních nástrojů naleznete v aplikačním menu uprostřed spodního menu. Již nyní můžete využít služeb Realitních novinek, datového blogu nebo pokročilých realitních analýz.

Užitím nástroje Flat Zone vyhledávání potvrzujete, že jste se seznámili a souhlasíte s Podmínkami užití, jinak nejste oprávněni nástroj vyhledávání užívat.

Vyhledávač
novostaveb

Studio

Odhad
ceny

Online
rezervace

Blog

Datová
platforma

Co je věcné břemeno

flatzone.cz, 22. května 2024 (14:40)

Připravili jsme pro vás jednoduchý soupis toho co je věcné břemeno, jaké druhy existují, jaké práva mají účastníci smluvních stran.

Připravili jsme pro vás jednoduchý soupis toho co je věcné břemeno, jaké druhy existují, jaké práva mají účastníci smluvních stran.

Co znamená věcné břemeno?

Věcné břemeno je právo vztahující se na konkrétní věc bez ohledu na vlastníka. Věcné břemeno zavazuje vlastníka nemovitosti k určitým povinnostem ve prospěch jiné osoby, čímž omezuje jeho práva. Tato povinnost může zahrnovat tolerování určitých činností, zdržení se určitých akcí nebo vykonání konkrétních úkonů. Typickým příkladem je břemeno cesty, které vyžaduje, aby vlastník pozemku umožnil průchod přes svůj pozemek jiným osobám. Níže se dozvíte o nejčastějších druzích.

 

Věcné břemeno užívání / bytu

Tento druh věcného břemena opravňuje určitou osobu užívat nemovitost. Nejčastější způsob vzniku tohoto břemene je, když rodiče darují nemovitost svým dětem, v nemovitosti ovšem stále žijí a chtějí zde dožít. Nemovitost je tedy majetkem dětí, ale je zatížena věcným břemenem, které říká, že ho mohou stále ještě užívat rodiče, což musí děti tolerovat.

 

Věcné břemeno cesty

Toto břemeno zavazuje vlastníka pozemku, aby umožnil po tomto pozemku průjezd. Typicky se jedná o souseda, který se na svůj pozemek nemůže dostat jinak než touto cestou.

 

Věcné břemeno inženýrské sítě

V tomto případě musí majitel umožnit pracovníkům spravujícím energetickou, vodovodní nebo kanalizační síť přístup na svůj pozemek, přes který tato síť vede. Toto břemeno nebývá příliš obtěžující, na druhou stranu bývá většinou permanentní.

 

Další druhy věcných břemen

Existuje i několik dalších věcných břemen, které se ale vyskytují spíše sporadicky. Může jít například o věcné břemene braní vody, při kterém musíme umožnit přístup na náš pozemek pro vodu.

 

Jak zjistit věcné břemeno v katastru?

Informaci o tom, zda je určitá nemovitost zatížena věcným břemenem můžete jednoduše zjistit na listu vlastnictví v části C či B1.

 

Jak vzniká věcné břemeno?

Věcné břemeno může vzniknout různými způsoby. Nejčastěji vzniká písemnou smlouvou, ale může vznikat i závětí či rozhodnutím soudu.

Nejlevnější novostavby v České republice na Flat Zone

O Flat Zone

Flat Zone je česká platforma pro realitní inzerce, která shromažďuje nabídky bydlení od různých developerů a pečlivě vybírá ty nejkvalitnější nabídky přímo pro vás. Na jednom místě poskytujeme přehledné informace, díky nimž můžete snadno sledovat aktuální nabídky nemovitostí ve vašem okolí a také sledovat vývoj cen. Prozkoumejte populární lokality jako je Plzeň , Nymburk nebo Šumperk .

Zajímá vás jak zrušit věcné břemeno? Přečtěte si náš článek. 

Připravili jsme pro vás soupis rad týkajících se zrušení věcného břemene. Zjistěte na Flat Zone, vašem realitním vyhledávači.

Projekty s online rezervací

Populární lokality

Projektové tipy

Vyplňte správně emailovou adresu!